Психолог Васильківщини
 
Головна » 2014 » Жовтень » 12 » День психічного здоров'я
17:54
День психічного здоров'я
 
 

Всесвітній день психічного здоров'я відзначається 10 жовтня з 1992 року, за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що в наші дні на планеті проживають більше 450 мільйонів людей, які страждають психічними захворюваннями. На сьогодні, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, аж 25% людей у всьому світі потребують допомоги спеціалістів у вирішенні проблем, пов'язаних з незадовільним станом власного психічного здоров'я.

Метою Всесвітнього дня психічного здоров'я є підвищення обізнаності щодо проблем психічного здоров'я.

Психічне здоров'я - це рівновага психіки людини, адекватне сприйняття реального світу; нормальна діяльність вищих психічних функцій. Основою психічного здоров'я вважають стан загального душевного комфорту. Психічне здоров'я не є просто відсутністю психічного розладу. Воно визначається як стан благополуччя, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал, справлятися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно і плідно працювати, а також робити внесок в життя своєї спільноти. Важливо аби кожна людина, обираючи той чи інший спосіб життя, брала до уваги не тільки збереження фізичного здоров'я, але й дбала про свій задовільний психічний стан.

Зростанню захворювань сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні. До поведінкових факторів, що негативно впливають на психічне здоров'я, відносяться тривалі негативні стресові ситуації, невміння підтримувати адекватні відносини з оточуючими, конфлікти, недостатній відпочинок, малорухомий спосіб життя, зовнішні подразники (шум та ін.). Збереження психічного здоров'я несумісне з вживанням будь - яких психоактивних речовин. Нікотинова залежність є найбільш розповсюдженим психічним розладом, яка не допомагає позбавитись стресу, а навпаки підвищує його рівень, що сприяє розвитку більш тяжких психічних розладів.

У збереженні та зміцненні психічного здоров'я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя. Особливе значення має психогігієна - це комплекс заходів з дотриманням культури між особистих стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створювання сприятливого психологічного клімату у колективі, сім’ї; систематично займатись фізичною культурою, додержуватись раціонального харчування, режиму дня, достатньо спати, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим.

Переглядів: 370 | Додав: Евгений | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
П`ятниця, 10.05.2024, 23:48
Вітаю Вас Гость
Головна | Реєстрація | Вхід

Методичне об*єднання практичних психологів Васильківського району © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz